Mestna četrt Koroška vrata je v aktivnem sodelovanju z Osnovno šolo Prežihovega Voranca Maribor pripravila program tradicionalnega sklopa prireditev Vigred v Mestni četrti Koroška vrata.

Pri izvedbi programa so sodelovali tudi Zveza mariborskih športnih društev Branik, enota patronažnega varstva Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca, Lutkovno paragledališče Zvitorepec, III. gimnazija Maribor ter številne prostovoljke in prostovoljci. Letošnja častna gostja je bila ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh.

Vsako jutro smo začeli z gibanjem. Letošnjo jutranjo vadbo na prostem smo poimenovali »Pod drevesi«.

Z nami so telovadili kustosinja Pokrajinskega muzeja Maribor Maja Hren Brvar z Museogym, vodja vsakodnevne jutranje vadbe na Braniku Nada Naberšnik s 1000 gibov šole zdravja, trenerka gimnastike Marianna Bedenik za vesel začetek dneva, v jutro s plesom nas je popeljala učiteljica Božena Krivec in v športno jutro z žogicami za razgibano četrt učitelj Aljaž Jager.

Imeli smo se lepo in se zjutraj srečevali veseli in z nasmehom. V šolski in delovni dan smo vstopili polni pozitivne energije.

Na otvoritvi razstave ročnih del skupine Taščice so nastopile naše učenke z glasbenimi nastopi.

Živa Lubej nam je nežno zaigrala na kitaro, Lili Jurgec in Eva Wenzel pa sta popestrili dogodek z živahnimi klavirskimi skladbicami.

Literarna delavnica pod vodstvom kulturnice, organizatorke mnogih pesniških dogodkov v našem mestu ge. Zore A. Jurič »Svet je kakor ringaraja« je bila prava besedna igrarija.

Udeležili so se je učenci, ki v pesmih najdejo navdih za svojo ustvarjalnost. Nastala je igriva in zanimiva poezija učencev, ki so jo predstavili na odru v petek na kulturnem dogodku v okviru bazarja ob Dnevu Zemlje.

Okrogla miza z ministrico za digitalno preobrazbo dr. Emilijo Stojmenovo Duh ter dijaki III. gimnazije in učenci OŠ Prežihovega Voranca »Izzivi novih tehnologij« je odprla mnogo novih razmislekov o dobi, ki prihaja.

Ga. ministrica nas je prisotne seznanila s strategijo digitalnega razvoja, smernicami in prednostnimi nalogami ministrstva. Moderator okrogle mize je bil g. Boris Sovič. Naši učenci so v pogovor vstopili z mnogimi raziskovalnimi vprašanji in globokimi razmisleki. Ga. ministrica nam je na vsa naša vprašanja podala zanimive in poučne odgovore.

Naši učenci drugega razreda so se v okviru obravnavanih vsebin zdravja odpravili na ogled gledališke predstave lutkovnega paragledališča Zvitorepec »Sadno-zelenjavni raj«.

Na odru je bila prava sadno – zelenjavna vojna, v kateri je zmagala pravica do bio hrane, ki jo omogoča ekološko kmetijstvo. Učenci so bili zelo navdušeni. Po predstavi so nam učenci Srednje oblikovalne šole predstavili še svoje kreativne podjetne ideje in izdelke na razstavi, ki so jo pripravili v prostorih GT22.

Bazar ob dnevu Zemlje »Od nas otrok za naš planet« je bil uspešen zaključek sodelovalnega medgeneracijskega celotedenskega druženja. Naši učenci so to leto začeli pripravljati svoje trajnostne izdelke že v oktobru 2022 s pomočjo podjetnostnega orodja Canvas.          

Dogodek je bil dobro obiskan. Bilo je živahno, športno, zabavno, glasbeno in kulturno, predvsem pa zelo prijetno. Drug drugemu smo podarili mnogo prijaznih nasmehov, poklepetali, osrečili otroke s prispevki za njihove izdelke in se družili ob dobrih zeliščnih namazih, sveže pečenih piškotih, vafljih…

Stojnice z izdelki so pripravili vsi oddelki, šolski sklad, zavod Razvoj Maribor in zeliščarke iz Lovrenca na Pohorju. Potekala je licitacija slik slikark likovnih skupin mestne četrti in naših učencev, ki so skupaj ustvarjali na delavnici v tednu otroka, knjižni sejem starih knjig  in hkrati izmenjevalnica oblačil in igrač.

Za nami je uspešen teden, ki nam je omogočil mnogo novih izkušenj in nas opremil z uporabnimi veščinami. Predvsem pa nas je povezal in obogatil naše sobivanje v naši mestni četrti.

Dostopnost